Facebook Instagram TikTok
Balra nyíl
Jobbra nyíl

BALATONFÜRED-CSOPAKI BORVIDÉK

Ami az epizódból nem derül ki

A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton keleti medencéjétől északra terül el. A lankás hegylábak és hegységperemek mérsékelt meredeksége, a helyi klíma és a változatos talajtípusok ideális feltételeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez. A Balaton közelsége nagyon fontos klimatikus tényező. A víztükörről visszaverődő napsugarak és a párás levegő kedvező környezetet teremt a szőlő éréséhez. A borvidék egyik jellegzetessége a vörös erdőtalaj, amit a kőzetek gazdag ásványi anyag tartalma fest pirosra. Az eredmény? Borok, amelyek markáns savakkal és diszkrét illattal, de zamatokban gazdag, friss ízekkel rendelkeznek.

A térség meghatározó borászata a Figula Pincészet, ahol máig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel, a szőlő gondozásától egészen a borok palackozásáig. Csakúgy, mint országszerte sok borászatban, itt is megfér egymás mellett a hagyományok tisztelete és a legkorszerűbb technológia. A helyiek hozzáértését igazolják a rendszeres jó eredmények a hazai és világversenyeken.

A BORVIDÉK SZTÁRJA

 

A Balatonfüred-Csopaki borvidék legnépszerűbb szőlőfajtája az olaszrizling, amelynek termesztését Magyarországon nagyon komolyan veszik. Ha szeretnéd megtudni, miben rejlik sikerének titka, nézd meg az alábbi rövid videót!

Figula Mihály bemutatja az olaszrizlinget

Nem mindegy, hogyan szeded

 

A szüretelésnek vannak bizonyos szabályai – globálisak, melyeket a világon mindenki követ és lokálisak is, melyeket lehet, hogy csak az adott borászatban alkalmaznak. Barna és Márkó persze egyiket sem ismerte. Egészen eddig. Tudj meg többet a videóból!

Figula Mihály megtanítja szüretelni a főszereplőket

Ilyet aligha ittál

 

Se nem must, se nem bor, kissé tejszerű és zavaros, ráadásul még szén-dioxid is van benne. Tudod, mi az? Barna és Márkó sem tudta. Derítsd ki a videóból!

Figula Mihály murcival itatja a főszereplőket