Facebook Instagram TikTok
Balra nyíl
Jobbra nyíl

Tokaji borvidék

Ami az epizódból nem derül ki

A Tokaji borvidéket húsznál is több kistelepülés alkotja, melyek többségében a Bodrog mentén sorakoznak, a Zemplén lankáin és a Kopasz-hegy között. A térség mikroklímája egyedülálló: az augusztus és a szeptember jellemzően szárazabb, majd egy párásabb időszak következik, ami teret nyit az aszúképződéshez szükséges Botrytis cinerea gomba áldásos hatásának: a szőlőszem elveszíti víztartalmának jelentős részét, magas cukorkoncentrációt ér el, és mézes, friss vagy aszalt gyümölcsös (hárs, akác, kajszi és bors) aromák alakulnak ki benne. Az aszút minimum tizennyolc hónapig érlelik fahordóban. A borvidék engedélyezett szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály, a kövérszőlő, a kabar és a zéta. Tokaj kizárólag fehérbort adó borvidék, melynek száraz borai magas savtartalommal, összetett, jellegzetes illatokkal és kitűnő szerkezettel születnek. A Tokaji borrégió és borvidék egyedülálló borászati adottságait és több száz éves kultúrateremtő képességét, értékét 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottság világörökségi címmel ismerte el. A borvidék különlegessége, hogy több, mint 400 inaktív vulkán alkotja a területét, jellemző vulkáni kőzetei a riolit, andezit és ezek tufái. Az édes boraival világhíressé vált Tokajban egyedülálló száraz borok és pezsgők is kiegészítik a termékpalettát.

A borvidék egyik fontos borászata a Bott Pince, amelynek arca, borásza és lelke, Bodó Judit, aki férjével, Józseffel vezeti a vállalkozást. A ma 9 hektáros birtokot 2006-ban alapította, jelenleg évi 15 ezer palackot készítenek. A Bott Pince bio borászatként nem használ a szőlőben vegyszereket, és a borok spontán, tölgyfahordóban erjednek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály szőlőfajtákból készülő boraikban az egyensúly és elegancia megteremtésére törekszenek. Még maguk is keresik a megfejtést, hogy a fajták vagy a dűlők házasítása adja-e a tökéletes tokajit: a dűlőkben a talajok közötti különbségeket, a borokban az illatok és az aromák széles változatát látják. Bodó Judit 2021-ben elnyerte a Kárpát-medence 50 legjobb borászata által odaítélt Borászok Borásza díjat.

Mi fán terem az aszú?

 

A tokaji aszút szinte mindenki ismeri, de arról már jóval kevesebben tudnak, hogy pontosan mi is az alapja. Nem egyszerűen szőlő ugyanis. Derítsd ki a részleteket a videóból!

Kattints, ha szeretnéd megtudni, mi fán terem az aszú!

Mit takar az aszú puttonyszáma?

 

Ha valaki ránéz egy üveg tokaji aszú címkéjére, feltűnhet rajta egy felirat, ami azt árulja el, hány puttonyos az adott palackban lévő aszú. Ebből a videóból kiderül, hogy ez mit is jelent pontosan.

Kattints, és derítsd ki a puttonyszám jelentését!

Miért fontos a furmint Tokajnak?

 

A furmint szőlőfajta különleges, és a tokaji bortermelők számára igen nagy jelentőséggel bír. Bodó Judit (Bott Pince) az alábbi videóban elmondja, miért.

Kattints, és fedezd fel a furmint jelentőségét Tokajban!