Facebook Instagram TikTok
Balra nyíl
Jobbra nyíl

Szekszárdi borvidék

Ami az epizódból nem derül ki

A Szekszárdi borvidék a Szekszárdi-dombságon és a Geresdi-dombság északkeleti részén terül el. Éghajlatát főként atlanti és mediterrán hatás formálja, de jelentős a kontinentális klíma befolyása is, illetve itt is nagy szerepe van a közeli víznek, konkrétan a Dunának – felszíne visszatükrözi a napsugárzást, jelenléte pedig jelentősen csökkenti a szélsőséges hőmérsékletváltozások hatásait. A forró nyár és a hosszú meleg ősz kedvez a kései érésű szőlőfajtáknak (kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, olaszrizling, rajnai rizling), melyeket így ízgazdagság és szép színek jellemeznek.

Fontos szerepe van a kékszőlő-termesztéshez kiemelten kedvező lösznek is, ami aktív meszet tartalmaz, így lényegesen gazdagabb, komplexebb ízvilágot kölcsönöz az itt születő boroknak. A Szekszárdi borvidéken minden adott a nagy formátumú, komplex prémium borok előállításához, amelyekben a fahordós és a palackos érlelésből adódó tercier aromák szépen kiegészítik a borok gyümölcsös karakterét. A borvidék három zászlós bora a kadarka, a kékfrankos és a szekszárdi bikavér, amelyeket már fiatalabb korukban is bátran megkóstolhatunk.

A borvidék egyik ikonikus pincészete a Heimann Családi Birtok. A család 1758 óta él Szekszárdon, idősebb Heimann Zoltán közel harminc éve alapította a borászatot. A borkészítés során a teljes érettségre és az üdítő gyümölcshangsúlyra törekednek, ami egyben Szekszárd védjegye is. Igyekeznek minimalizálni a technológiai beavatkozásokat – borászati eszköztáruk legfontosabb elemei a jól karbantartott hordók, az érlelésre szánt idő és a megfontolt házasítások.

 

CSÖMISZKÖLÉS

 

Vannak szavak, amik önmagukért beszélnek. A csömiszkölés (vagy más néven csömöszölés) is ilyen, nagyjából már a neve is elárulja, hogy nem egy kifinomult tevékenységet takar. Arra viszont Márkó és Barna sem számított, hogy pontosan mivel jár a borkészítés folyamatának ez a fázisa. A videóból kiderül.

Kattints ide a csömiszkölés megismeréséhez!

Könnyű vörösek

 

A vörösborokkal kapcsolatos tévhit, hogy ezek mindig testes, nehéz italok. Viszont manapság egyre inkább teret nyernek a könnyű vörösek. Ifj. Heimann Zoltán elmondja, hogy miért érdemes nyitni feléjük.

Kattints ide a könnyű vörösek megismeréséhez!

Két jó bor a Heimann család ajánlásával

 

Ha nem tudod eldönteni, milyen vörösborral ismerkednél legközelebb, nézd meg ezt a videót, amiben idősebb és ifjabb Heimann Zoltán is ajánl egy-egy fajtát!

Kattints, ha szeretnél megismerni két finom vörösbort!